Kavelcoaches

Begeleiding op maat

 
kavelcoaches
 
De kavelcoaches voor Land van Winkel zijn Jos van Oers en Jeroen Rijlaarsdam. Zij begeleiden al zelfbouwers sinds de start verkoop van de eerste kavels begin 2015 en kennen het proces goed. “Mensen staan voor keuzes, belangrijke keuzes”, aldus Jeroen. “Het is vaak de grootste stap in hun wooncarrière, ze zijn met hun droomhuis bezig en het gaat om veel geld. Dat proces willen ze goed doorlopen en daar kunnen ze hulp bij gebruiken. Iedere koper krijgt daarin de begeleiding die bij hem past. Er zijn voorlopers die direct willen bouwen en mensen die eerst de mogelijkheden willen verkennen. Wij geven ze een gevoel van comfort, zorgen voor een rode draad en helpen bij het maken van die keuzes.”
 
Volg je droom
“Er ligt bijna een dik boek aan wat je wel en niet mag doen op je kavel. Mijn advies: Blijf vooral hard je eigen droom volgen. Zoek een architect die bij je past en in staat is je droom te vertalen conform de eisen van het plan. Het is een kunst die twee zaken bij elkaar te brengen in een ontwerp. En dan speelt ook de factor tijd mee. Soms gaat dat wringen. Coaching is daarbij altijd maatwerk. Zo heb ik voor één van de kavelkopers een pitch georganiseerd waarbij vier architecten hun ideeën voor hun kavel hebben gepresenteerd,” aldus Jeroen.
 
Schakel
“Ik ben ook een schakel de andere kant op, naar de gemeente, de welstandcommissie, makelaars, de stedenbouwkundige. Op het moment dat ik veel met een koper praat, aan de keukentafel zit en ze zien hoe ik opereer, niet alleen in het belang van één partij, dan win ik vertrouwen. Dan wordt het een leuk proces. Dan krijg je ook belletjes tussendoor, ‘ik zit met dit probleem. Hoe lossen we dat op?’ Kopers zijn blij. Ik heb de vergunning. We gaan tempo maken. Ik zie uit naar de volgende fase. Ik vind het superleuk mensen zo te kunnen begeleiden.”
 
Kies wie bij je past
Jeroen heeft een achtergrond als zelfstandig ontwikkelaar. Jos is bouwkundige, heeft jaren als projectmanager bij een architectenbureau gewerkt en heeft feeling met installatietechniek. Iedere kavelkoper kiest de kavelcoach die bij hem past.
 
Jos beaamt hoe prettig mensen het vinden om op weg geholpen te worden. “Een kavelcoach neemt je bij de hand in een proces dat voor velen een avontuur is met een wirwar van regeltjes. Het begeleiden van mensen die zelf een huis bouwen, is ontzettend afwisselend. Iedere kavel heeft een ander kavelpaspoort en voor ieder huis zijn de architectonische uitgangspunten anders. Bovendien vindt de ene koper een ingemetseld wagenwiel mooi en wil de andere super strak. Maar je hebt altijd te maken met mensen die superblij en enthousiast zijn.”
 
Wat een kavelcoach zoal doet? Jos: “Ik controleer tekeningen van ontwerpers, begrotingen, kijk of dingen volgens voorschrift verlopen. In een proces realiseren mensen zich soms dat ze toch niet zo groot kunnen gaan als ze dachten. Of niet zo breed. Een kavel heeft nu eenmaal bepaalde afmetingen en mensen hebben niet altijd evenveel ruimtelijk inzicht. Daar kun je ze in begeleiden. De aankoop van een kavel is een grote investering en wordt daarmee een onderneming. Hoe zorg je ervoor dat de woning verkoopbaar blijft? Ook daar help ik bij.”