Landschapsarchitecten

Dorpse en landelijke dromen verwezenlijken

 
landschapsarchitecten
 
De landschapsarchitecten van Landscape Architects for SALE worden vaak getypeerd als ‘geestelijke ouders’ van Land van Winkel. Inmiddels jaren geleden hebben Pepijn Godefroy en Marieke Timmermans met hun bureau de prijsvraag gewonnen voor het beste stedenbouwkundige plan voor deze nieuwe buurt. Sindsdien zijn zij de spin in het web bij de uitwerking en inmiddels uitvoering van het plan.
 
Dorpsbouwkundig plan
Pepijn start met een verbetering: “Het is geen stedenbouwkundig plan maar een dorpsbouwkundig plan geworden. We hebben goed gekeken hoe Abcoude en Baambrugge en de andere dorpen in de Vechtstreek zijn gebouwd. Daarnaast zijn we naar het Gein en de Angstel en de andere veenrivieren gegaan en hebben gekeken naar boerderijen, boerenerven, losse vrije landelijke woningen. Vervolgens hebben we die dorpse én landelijke structuren vertaald in tien sfeergebieden in Land van Winkel. Daardoor is er zoveel variatie.”
 
“De uitvoering wordt gedaan door heel veel mensen bij elkaar. Door professionals als architecten en ontwikkelaars maar ook door particulieren. Het beeldkwaliteitsplan biedt hen voorbeelden en handvatten en biedt een leidraad bij toetsing. Daarnaast hebben we een inspiratieboekje gemaakt met sfeerimpressies van de verschillende sfeergebieden door architecten. Zodat kavelkopers snel een beeld kunnen krijgen van de mogelijkheden. Als individuen woningen ontwikkelen, ontstaat zo een persoonlijke invulling die past in een van te voren vastgesteld uniek sfeergebied.”
 
Met goede schets aan tafel
“Mijn advies aan kavelkopers? Kies niet alleen voor ligging maar lees vooraf heel goed het beeldkwaliteitsplan en kijk welk kavelpaspoort aansluit bij jouw ambities. En neem altijd een architect in de arm. Dit lijkt een investering in tijd en geld maar leidt uiteindelijk tot beter resultaat. Met een goede schets kunnen we snel rond de tafel om mensen te helpen in het realiseren van hun droomwens. Zo hadden we laatst een gesprek van 1,5 uur met een echtpaar samen met hun architect en de kavelcoach en toen waren we eruit. Mensen hebben hun droom maar realiseren zich vaak niet hoeveel meer er mogelijk is binnen die droom. Die reis kan je in Land van Winkel maken. De negen nieuwe kavels waarvan de verkoop op 28 november 2015 start liggen in landelijke sfeergebieden. Daar passen voorbeelden bij die geïnteresseerden in het inspiratieboekje en beeldkwaliteitsplan vinden. Aan hen de vraag ‘past dit bij mij?’’
 
Ambities
“Het bijzondere aan Land van Winkel? Er zijn geen standaard oplossingen. Nergens. Mensen zijn wat mee gewend in deze regio en hebben meer durf. We willen geen historiserende architectuur met kopieën van populaire bouwstijlen uit vervlogen tijden. Maar we verplichten mensen ook niet om extreem en modern te bouwen. We sturen niet op stijl, maar op ambitie. Mensen komen naar Land van Winkel met verschillende ambities; ze willen een ‘gewoon huis’, een heel ‘mooi huis’ of echt een ‘bijzonder huis’. Daar sluiten we op aan: we hebben elke kavel in de categorie ‘onnadrukkelijk’, ‘zorgvuldig’ danwel ‘expressief’ ingedeeld. Kopers moeten dus ook goed kijken of de kavel bij hun ambitie past. Zo krijgen we uiteindelijk een goede mix van conservatief en expressief met eigen en hele persoonlijke elementen. Huizen zijn hier daardoor ‘verschillender’ maar passen des te beter bij de dorpse en landelijke sferen die we voor ogen hebben. Wees niet bang dat je in een richting geduwd wordt. Durf los te laten en kijk om je heen.”